Het Weespersluispark komt in de zuidoostelijke hoek van Weespersluis, vlak bij de school en het kinderdagverblijf.
Er zijn een voorlopig ontwerp en een uitvoeringsontwerp voor het park. Beide zijn nog onderwerp van gesprek tussen de GEM en de gemeente. Aan de informatie en de tekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.

Planning.png)
De aanleg van het westelijk deel van het park is inmiddels gestart (voorjaar 2024). Dit is naar verwachting gereed in het voorjaar van 2025. Het meer oostelijk gelegen deel van het Weespersluispark (het blauw aangemerkte deel op het kaartje hiernaast), kan naar verwachting vanaf medio 2025 worden aangelegd. Beplanting kan dan naar verwachting worden aangebracht in het voorjaar van 2026.
Veel ideeën aangedragen
Eerder hebben we via deze site de mogelijkheid gegeven om ideeën voor het Weespersluispark aan te dragen. Daar is goed gebruik van gemaakt. Hartelijk dank daarvoor!
Hieronder lees je wat er met de aangedragen ideeën is gedaan.
Hondenuitlaatplaats (geen hondenlosloopgebied)
Er zijn mensen die hebben aangegeven heel graag een omheinde hondenuitlaatplaats of een hondenlosloopgebied te willen, terwijl er net zoveel mensen hebben aangegeven dat juist niet te willen. De redenen om wél of juist géén hondenuitlaatplaats of losloopgebied te willen, lopen sterk uiteen (veiligheid kinderen, aanwezigheid ijsvogels, overlast voor parkgebruikers en omwonenden, et cetera).
In het ontwerp is voorzien in een omheinde hondenuitlaatplaats van circa 400 m2. Deze komt in de
noordoosthoek te liggen. Daar kunnen honden heerlijk loslopen, en natuurlijk kan er een balletje gegooid worden of met andere honden worden geravot. In de rest van het park moeten honden, net als in de rest van Weespersluis en de rest van Weesp, aangelijnd zijn.
Openbare verlichting
Er is verzocht om rekening te houden met de veiligheid als het gaat om de aanleg van openbare verlichting.
Er komt openbare verlichting langs de hoofdpaden. Dat betekent dat niet het hele park verlicht is. Het park krijgt een natuurlijk karakter, hetgeen inhoudt dat het in de nachtelijke uren ook enigszins donker moet zijn voor de dieren die er verblijven.
.png)

Verbetering leefmogelijkheden voor bijen
Een van de ideeën was het creëren van een plek voor een imker, zodat daarmee de leefmogelijkheden voor de bij, waarmee het slecht gesteld is in Nederland, verbeterd zouden kunnen worden.
In het ontwerp is geen rekening gehouden met de vestiging van een imker. De vraag is ook in hoeverre een park, waar veel kinderen komen, daarvoor geschikt is. Wat we wel doen, is het planten van bloeiende bomen, bloeiende heesters en bloemrijk gras. Dit alles biedt voor insecten, en ook bijen, een waardevolle voedselbron. Daarbij dragen al die bloemen ook bij aan de vrolijkheid én het natuurlijke karakter van het park.
Rust versus levendigheid in het park.jpeg)
De ene bewoner wil graag een rustig park met zo min mogelijk speel- en andere verblijfsmogelijkheden, en de andere bewoner wil juist zoveel mogelijk levendigheid in het park, met allerlei voorzieningen die daar bij horen. We hebben geprobeerd daar een goede balans in te vinden.
Het zuidelijke deel van het Weespersluispark is, mede op verzoek van omwonenden, al ingericht met een ijsvogelwand om de bestaande ijsvogelpopulatie ook in de nieuwe situatie een goed verblijf te geven. De directe omgeving wordt wat ruiger beplant en krijgt geen verblijfsfunctie voor de mens, zodat de ijsvogels er in alle rust kunnen leven.
Speelplaats en online participatie
Meer naar het midden van het park, vlak bij het kinderdagverblijf en bij de school, komt een speelplaats met verschillende speeltoestellen voor kinderen van 1+, van 3+ en van 6+. Uitgangspunt voor alle toestellen is dat ze een natuurlijke uitstraling hebben en veel speelmogelijkheden / functionaliteiten. Via een online participatietraject leggen we aan de bewoners van de omliggende Weespersluis-buurten een aantal keuzes voor, waarop gestemd kan worden. Na afloop van het participatietraject weten we dan welke speeltoestellen er precies komen. Wanneer bewoners van de omliggende Weespersluis-buurten de uitnodiging voor de online participatie krijgen, is nog niet bekend.
De speelplaats in het Weespersluispark is weliswaar niet zo uitgebreid en omvangrijk als in het Theo van Goghpark op IJburg (dat was een van de ideeën), maar ook hier hebben we weer gezocht naar een goede balans tussen rust en levendigheid.
Er zijn ideeën aangedragen voor bijvoorbeeld een babyschommel. Echter, een nestschommel kan, uiteraard onder begeleiding van een ouder, ook door kinderen van jonger dan 3 jaar worden gebruikt. Dat maakt een nestschommel geschikt voor meerdere leeftijdscategorieën.
Verder is er gevraagd om een voetbalveld, een basketbalveld, een tennisveld, een jeu de boulesbaan en sporttoestellen. Er is simpelweg te weinig ruimte om alle sporten een plek te geven, zonder dat het park dan ook meteen een sportpark wordt. Midden in het Weespersluispark komt een grasveld, dat voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Daar kan best een balletje getrapt worden. Toestellen voor buitenfitness komen niet in het Weespersluispark, maar wel in het westelijk deel van het Gouwpark dat nog in ontwikkeling is.

Fietspaden
Een van de ideeën was het verzoek om fietspaden ontoegankelijk te maken voor brommers en bromscooters.
Dat zal echter niet meevallen. Waar een fiets kan rijden, kan een brommer of een bromscooter dat ook. En als het gaat om het weren van snelle voertuigen, is dat met de komst van e-bikes en fatbikes in feite ook onmogelijk. De ontspannen sfeer van het park en de vormgeving van de paden moeten echter uitnodigen tot een gematigde snelheid.
Andere wensen en ideeën / andere voorzieningen
Een van de wensen is om ervoor te zorgen dat er voldoende afvalbakken komen. Die komen er inderdaad, net als genoeg banken, picknicktafels en fietsparkeerplaatsen.
Verder is er geopperd om een parkkraantje aan te brengen, zodat daaruit drinkwater getapt kan worden. Er is in het voorlopig ontwerp (nog) niet voorzien in een kraantje. Wel wordt er een ondergrondse voorziening aangelegd voor water en elektra, die gebruikt kan worden bij de organisatie van evenementen in het park. Daar zou in de toekomst eventueel een drinkwaterkraan op kunnen worden aangesloten.
Ook is er plek voor een moestuin en / of een schooltuin, aan de noordoostzijde van het park. Dit op speciaal verzoek van de gemeente en het schoolbestuur.
