Shared Space in Weespersluis

ProfielfotoLinda van den Berg 15-12-2023 834 keer bekeken

Er zijn een aantal vragen gesteld over de inrichting van het openbaar gebied in Waterrijk (4A2 en 4A3). Voor deze deelgebieden is samen met de gemeente in Weespersluis gekozen voor het concept ‘Shared Space’. Letterlijk vertaald: gedeeld ruimtegebruik.

Wat is Shared Space en wat is het idee van Shared Space?

Shared Space is een stedelijke ontwerpbenadering die het gescheiden gebruik van de verschillende delen van de weg door verschillende soorten verkeersdeelnemers minimaliseert. Dit wordt gedaan door elementen zoals stoepranden, wegmarkeringen, verkeersborden en verkeerslichten te verwijderen. In algemene zin geldt dat verkeerssituaties worden gereguleerd op basis van eigen verantwoordelijkheid van mensen.

Belangrijk onderdeel is dat de inrichting van de openbare ruimte uitnodigt tot sociaal gedrag. De weggebruiker moet aan de omgeving kunnen zien wat gepast en ongepast is. Door middel van sociale interactie tussen de verschillende verkeersdeelnemers en het maken van oogcontact moet worden bepaald wie voorrang heeft en wat het gewenste gedrag is. De wegen zijn vrij van asfalt en er zijn geen stoepranden. De verschillende soorten verkeersdeelnemers maken allemaal gebruik van dezelfde, smalle, straat waar door de inrichting langzaam wordt gereden. Voorschriften over het gebruik van die straat zijn daardoor niet nodig. De straten hebben geen doorgaand verkeer en een beperkt aantal woningen, zodat er weinig auto’s rijden. Voordeel hiervan is dat er meer groen in het openbaar gebied aanwezig is.

Hoe ziet een Shared Space openbare ruimte eruit, wat zijn de kenmerken?

Zo min mogelijk regels en verkeersborden om de eigen verantwoordelijkheid van mensen te stimuleren. Geen scheiding van verkeer, maar een gedeelde ruimte in de openbare ruimte.

Hoe moet je je gedragen in een Shared Space omgeving?

De aanpak stimuleert de eigen verantwoordelijkheid en sociaal gedrag bij mensen in het verkeer door scheidingen tussen weggebruikers weg te nemen. De formele maximale snelheid in een Shared Space is 30km/uur maar stapvoets rijden wordt als meer logisch ervaren.

Waar in Weespersluis vind je Shared Space omgevingen en waarom is daarvoor gekozen?

Shared Space wordt in het hele gebied van Waterrijk toegepast, ook is het toegepast in kleine stukjes straat in Lanenrijk 2A1, 2A2 en 2B2 (Fort Vreeswijkhof, Fort Blauwkapelstraat (zuidzijde), Fort Rhijnauwenstraat (zuidzijde). Er is hiervoor gekozen om ervoor te zorgen dat de gelijkwaardigheid van de diverse verkeersdeelnemers wordt benadrukt. De sfeer van een woonstraat waar wordt gewandeld, gespeeld en gefietst zorgt ervoor dat de auto zich te gast voelt. Met name in Waterrijk, waar het landelijk wonen is, is gekozen voor Shared Space als concept dat het meest past bij wonen in een buitengebied, zoals in dorpen zoals Blaricum, waar je ook ontspannen wegen vindt zonder trottoirs.

 

Het project Bloemendalerpolder / Weespersluis is een project van de GEM Bloemendalerpolder CV. Deze bestaat uit BPD Ontwikkeling, Adriaan van Erk, AM, Blauwhoed en Van Wijnen Groep. Voor de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder werken zij nauw samen met de gemeente Amsterdam, de gemeente Gooise Meren, de provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het Rijksvastgoedbedrijf.

 

 
Cookie-instellingen