Fietsstraat in Weespersluis

ProfielfotoLinda van den Berg 20-09-2023 723 keer bekeken

Het eerste stukje fietsstraat in Weespersluis is een feit. Op de Bloemendalerpoldersingel ter hoogte van Lanenrijk 2A2 is de auto te gast op de fietsstraat. Er is een verbinding naar de noordzijde van de Gouw voorzien, waar de fietsstraat dan doorloopt tussen Waterrijk 5A1 west en oost.

Inrichting

Een fietsstraat wordt altijd aangekondigd met een bord ‘Fietsstraat, auto te gast’. Een fietsstraat is altijd ingericht met rood asfalt, waarin de twee weghelften duidelijk herkenbaar zijn. In het geval van de fietsstraat op een deel van de Bloemendalerpoldersingel gaat het om een ‘loper’ van straatbakstenen in het midden, die de scheiding vormt tussen de twee weghelften.

Auto te gast

Het bord zegt het al: ‘Fietsstraat, auto te gast’. Dat betekent dat automobilisten nóg meer rekening moeten houden met fietsers, onder meer door het rijgedrag aan te passen aan de aanwezigheid van fietsers.

De maximum snelheid is 30 kilometer per uur. Zoals ook in andere woonstraten het geval is, zou je daar achteraan moeten denken: ‘Of zoveel langzamer als veilig is voor (andere) weggebruikers.’ Inhalen van fietsers mag, mits daarmee de veiligheid niet in gevaar wordt gebracht en de maximum snelheid niet overschreden. Bij twijfel is het advies om gewoon rustig achter de fietser te blijven rijden.

Fietsers

De fietsstraat is ervoor bedoeld om ervoor te zorgen dat fietsers snel en comfortabel naar hun bestemming kunnen fietsen. Ook voor fietsers, inclusief snellere elektrisch aangedreven fietsen (pedelecs, fatbikes) geldt een maximum snelheid van 30 kilometer per uur. Je rijdt aan de rechterkant van de weg en met maximaal twee personen naast elkaar. Inhalen mag, als dat veilig kan en zonder de maximum snelheid te overschrijden.

Let op: Een fietsstraat is geen speelplaats! Ook kinderen, die voor de gezelligheid een rondje door de buurt fietsen, moeten zich aan de verkeersregels houden.

Deel van een route

De fietsstraat in Lanenrijk 2A2 staat niet op zichzelf. Als de brug over de Gouw eenmaal is gerealiseerd (naar verwachting na het derde kwartaal van 2024, waarbij nog niet bekend is wanneer hete water kan worden ontgraven), loopt de route voor fietsers verder door naar het noorden, als deel van een route naar bestemmingen buiten Weespersluis, zoals de bushaltes en de P&R aan de noordzijde van de rijksweg A1.

Brug voor voetgangers en fietsers

De brug over de Gouw wordt toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Autoverkeer dat aan de noordzijde van de Gouw moet zijn, rijdt uiteindelijk aan via de Over Holland en / of de Vechtstroomlaan. 

Het project Bloemendalerpolder / Weespersluis is een project van de GEM Bloemendalerpolder CV. Deze bestaat uit BPD Ontwikkeling, Adriaan van Erk, AM, Blauwhoed en Van Wijnen Groep. Voor de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder werken zij nauw samen met de gemeente Amsterdam, de gemeente Gooise Meren, de provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het Rijksvastgoedbedrijf.

 

 
Cookie-instellingen