Technische voorbereiding aanleg Weespersluispark bijna van start

ProfielfotoLinda van den Berg 12-07-2023 1370 keer bekeken

Zoals bekend heeft het Weespersluispark te maken met een aantal bijzondere uitdagingen. Na een lange tijd van voorbereiding begint nu duidelijk te worden wat die uitdagingen betekenen voor de planning.

Inmiddels is de zuidelijke rand van het Weespersluispark gereed. Er zijn voorzieningen voor ijsvogels en zwaluwen aangebracht, de meanderende oever heeft vorm gekregen en de bomen, struiken en vaste planten zijn ingeplant. Nu moet de natuur haar werk doen om de zuidelijke rand te laten veranderen in de groene, natuurlijke zone die het moet worden.

Puin  in de ondergrond

In de rest van het Weespersluispark moet er nog het een en ander gebeuren voordat we het met recht een park kunnen noemen. Omdat er puin in de ondergrond aanwezig is, is er lang overlegd met de (nieuwe) mensen van de Omgevingsdienst over de wijze waarop sanering kan plaatsvinden. In het afgelopen voorjaar moest er, als tussenstap, nog een aanvullend milieukundig bodemonderzoek plaatsvinden.

Aan de hand daarvan is in overleg met de Omgevingsdienst gewerkt aan een saneringsplan, waarbij het puin in de ondergrond kan blijven zitten. Dit saneringsplan is onlangs bij de Omgevingsdienst ter goedkeuring ingediend. Daarin wordt voorgesteld om het betreffende terrein van het Weespersluispark voor te belasten, waarmee de grond met lichte verontreiniging verder naar beneden wordt gedrukt.

Planning

De verwachting is dat de Omgevingsdienst in het derde kwartaal van dit jaar haar beschikking voor de sanering afgeeft. Zo snel mogelijk daarna brengen we de voorbelasting aan, die naar verwachting een half jaar moet blijven liggen. Het afgraven van de zogeheten ‘overhoogte’ (de grond die dan nog boven het maaiveld uitsteekt) zal dan in het voorjaar van 2024 plaatsvinden. Dan wordt ook meteen de grond herschikt en de Japanse Duizendknoop ingepakt en weggewerkt in de bodem op een zodanige manier dat deze niet meer opkomt en kan gaan woekeren. Deze bestrijdingsmethode is eveneens besproken met de Omgevingsdienst en de gemeente Amsterdam.

Het afgraven van de overhoogte en het herschikken van de grond duurt naar verwachting tot het najaar van 2024. Aansluitend gaan we aan de slag met de verdere aanleg en inrichting van het Weespersluispark. IJs en weder dienende, zou het Weespersluispark in het voorjaar van 2025 gereed voor gebruik moeten zijn.

We realiseren ons dat het langer duurt voordat het Weespersluispark daadwerkelijk in gebruik genomen kan worden. Wij hadden dat, net als de  bewoners en omwonenden van Weespersluis, graag anders gezien. Door de tijdrovende ‘technische tegenvallers’, die vooraf niet te voorzien waren, hebben we nu te maken met een langere voorbereidingstijd.

Het project Bloemendalerpolder / Weespersluis is een project van de GEM Bloemendalerpolder CV. Deze bestaat uit BPD Ontwikkeling, Adriaan van Erk, AM, Blauwhoed en Van Wijnen Groep. Voor de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder werken zij nauw samen met de gemeente Amsterdam, de gemeente Gooise Meren, de provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het Rijksvastgoedbedrijf.

 

 
Cookie-instellingen