Voorzieningen in Weespersluis

ProfielfotoLinda van den Berg 23-07-2024 1923 keer bekeken

Zeer regelmatig krijgen wij vragen over de realisatie van voorzieningen in Weespersluis, variërend van speelplekken tot de schutsluis. Graag delen wij de actuele stand van zaken met jullie, voor zover daar op dit moment informatie over te geven is.

In Weespersluis worden, in samenhang met de bestaande voorzieningen in de kern van Weesp veel voorzieningen, gerealiseerd. De uitvoering ervan is vaak weerbarstiger en loopt veelal niet volgens planning door onverwachte omstandigheden, juridische procedures en/of prognoses die niet aansluiten bij de ontwikkeling van de wijken.

Onderstaande informatie is bedoeld om inzage te geven in de plannen en de planning van de voorzieningen.

Parken / natuur

Park aan de Muiderslotlaan

Het park aan de Muiderslotlaan is opengesteld. Aandachtspunten hierbij zijn:

  • Realisatie van de tijdelijke school (zie verder bij scholen) mag niet ten koste gaan van het trapveldje, dit is inmiddels verplaatst.
  • Parken in Weespersluis zijn niet integraal opgehoogd. De waterhuishouding wordt gemonitord door het functioneren van de drainage te volgen.
  • Speeltoestellen zijn in gebruik en voldoen voor de beoogde doelgroep (kinderen tot circa 12 jaar).

Gouwpark

De eerste fase (oostelijke zijde) is opengesteld. Aandachtpunten zijn:

  • De bodemgesteldheid is nog niet goed en wordt de komende periode verbeterd,  hierdoor functioneert het trapveldje ook nog niet goed. Gras wordt opnieuw ingezaaid.
  • Er wordt, omdat gebleken is dat de bodemgesteldheid nog niet goed is, een trapveldje in kunstgras aangelegd zodat hier het hele jaar gebruik van gemaakt kan worden.
  • De halfverharding op de paden moet nog worden aangebracht zodra de weersomstandigheden dit toelaten (prognose september / oktober 2024).
  • Speelnetten zijn geplaatst en het trapveld is ingericht.
  • Bomen worden gemonitord een aantal zal worden vervangen omdat deze niet aangeslagen zijn.

De tweede fase wordt de komende periode aangelegd  (eind 2024 gereed, onder voorbehoud van weersomstandigheden):

  • Het strandje is onderdeel geworden van deze fase.
  • Buitenfitness krijgt in deze fase een plek. Voor de keuze van fitnesstoestellen volgt nog een online participatietraject.

Het huidige projectkantoor krijgt, zo mogelijk, een bestemming als strandtent. Hiervoor is een bestemmingswijziging nodig, planning wordt momenteel inzichtelijk gemaakt.

Weespersluispark

Het Weespersluispark is al even in ontwikkeling. De zuidelijke rand is aangelegd en ingericht inclusief de zogenaamde ‘ijsvogelwand’. De verdere realisatie was vertraagd in verband met de aanwezigheid van puin en de Japanse Duizendknoop. Ter compensatie van oppervlak van het park door het inpassen van het tijdelijk en definitief kinderdagverblijf diende er nog een laatste stuk grond verworven te worden. De verwerving is inmiddels afgerond. De sanering en de bestrijding van de Japanse Duizendknoop zijn afgerond en de voorbelasting met zand is aangebracht. De komende winter zal ook het laatste deel voorbelast worden.

De realisatie van het park is in volle gang en zal naar verwachting grotendeels zomer 2025 gereed zijn.

’t Breedland

Het natuurcompensatiegebied is ingericht met petgaten en poelen ten behoeve van o.a. de heikikker. Er zijn 5.500 bomen geplant, er vindt natuurbeheer plaats en er lopen runderen om het gebied open te houden. In verband met de realisatie van de tweede schoollocatie is de locatie van de Schotse Hooglanders verplaatst naar het gebied ten noorden van Waterrijk 4A3 en 4B1.

De faunapassages onder de Waterlinie en Over Holland zijn gerealiseerd. De faunapassage onder de Korte Muiderweg (eigenlijk Weesperweg in Muiden) is vertraagd als gevolg van de besluitvorming over het ontwerp van de weg.

Er is een struinpad aangelegd dat toegankelijk is voor bewoners van Weespersluis vanaf de Korte Muiderweg en het Breedlandpad (met loopbruggetjes over de sloten).

Dit pad wordt nog weinig gebruikt, en zal worden gemaaid en beter zichtbaar worden gemaakt.,

Met de provincie is er overleg gaande wanneer het recreatieve- en beheerpad ‘rondje Gouw’ en de oost-west watergang aangelegd kunnen worden. De verwachting is dat dit de komende jaren zal plaatsvinden, parallel aan de bouw van de woningen in het noordelijke deel van Waterrijk.

Groenzone Waterrijk

In het noordelijk deel van Waterrijk wordt, op en rond de gasleiding, een brede groenzone aangelegd vergelijkbaar met het park aan de Muiderslotlaan. Voor de inrichting hiervan wordt momenteel overleg gevoerd tussen GEM, gemeente en Gasunie. In dit gebied bevindt zich ook een zoeklocatie voor een hondenlosloopgebied. Met bewoners zal overleg gevoerd worden over de wensen voor de inrichting van dit gebied.

Water

Gouw

Het grootste deel van de Gouw is ontgraven. De resterende delen worden uitgegraven parallel met de woningbouw. Hierbij is vertraging ontstaan omdat er geen nieuwe gebieden voorbelast konden worden met zand. Vanaf eind oktober 2024 is het de verwachting dat dit verder kan gaan. Meer informatie daarover vind je in het bericht dat we eerder vandaag plaatsten.

Het graven van het water naar de Vecht (de verbreding van de molensloot) wordt uitgevoerd parallel aan de herinrichting van de Korte Muiderweg en de aanleg van de schutsluis (2025-2026).

Schutsluis

Voor de realisatie van de schutsluis heeft de GEM reeds in 2021 een omgevingsvergunning verkregen. De uitvoering kon echter niet gestart worden wegens het ontbreken van helderheid over het beheer en onderhoud van het water en de schutsluis tussen het waterschap Amstel Gooi en Vecht (AGV) en de gemeente Amsterdam. Desondanks zijn er werkafspraken gemaakt waardoor de GEM kan starten met de uitvoering van de schutsluis. De uitvoering is uitgesteld vanwege een nog niet verkregen ontheffing op de wet natuurbescherming en een nog niet vaststaand ontwerp van de brug in de Korte Muiderweg. De verwachting is dat de uitvoering nu medio 2025 start en dat deze, inclusief de aansluiting naar de Gouw, eind 2026 gereed is.

Havens

Er worden twee havens gerealiseerd:

  • Centrum haven wordt ingericht nadat de woningen die erom heen staan zijn opgeleverd. Dit zal eind 2024 kunnen plaatsvinden. Hier zullen een aantal ligplaatsen worden gereserveerd voor elektrische deelsloepen. Overige initiatieven voor de inrichting zijn afhankelijk van de gesprekken tussen de gemeente en AGV over het beheer.
  • Waterrijk haven wordt ingericht nadat de omliggende woningen in Waterrijk zijn opgeleverd. Dit zal najaar 2024/begin 2025 kunnen plaatsvinden. Hier zullen steigers worden aangebracht voor boten van bewoners. Initiatieven voor het beheer van die haven worden besproken tussen GEM, gemeente en AGV. Particuliere watersport initiatieven zijn hiervoor ook welkom.

Bootjes kunnen in Vechtrijk verder aangelegd worden aan de boardwalk aan de Bloemendalerpoldersingels en aan de kades in Vechtrijk.

Voorzieningen

Centrum

In het centrum van Weespersluis komen een Albert Heijn supermarkt, een horecavestiging en winkels voor de dagelijkse levensbehoeften. De opening van de supermarkt is in oktober 2024 en dan zijn ook de andere winkels en horeca geopend.

Er komt tevens een gezondheidscentrum met apotheker, huisartsen en tandarts, fysio en andere vormen van gezondheidszorg. De opening van het gezondheidscentrum is voorzien in oktober 2024.

Scholen / buitenschoolse opvang

De twee basisscholen die reeds in het eerste plandeel zijn gerealiseerd zijn, ondanks de uitbreiding naar 1.000 leerlingen, te klein gebleken. Hierdoor wordt er een tijdelijke school aan de noordzijde van de T van het park aan de Muiderslotlaan gerealiseerd. Het trapveldje wordt in verband hiermee naar het zuiden verplaatst.

In deelplan 6 is door de GEM een kavel gereserveerd voor twee scholen van ieder 4.000 m2. Er wordt ruimte gereserveerd voor een begeleid wonen project met 24 uurs opvang voor jongeren.

Verder is er nog ruimte voor  aanvullende voorzieningen. De realisatie van de scholen in deelplan 6 is afhankelijk van het omgevingsplan, de aanleg van de bouwkavel en van de ontwikkeling van de scholen zelf. Naar de huidige inzichten kunnen deze in 2027 in gebruik genomen worden. Hierna zal de tijdelijke school weggehaald en het park op die locatie heringericht worden.

De extra buitenschoolse opvang en kinderopvang maken deel uit van de ruimtebehoefte van de nieuwe scholen in deelplan 6.

Kinderdagverblijven

Nadat het tijdelijk kinderdagverblijf (met vier lokalen) dat in juli 2023 in gebruik is genomen, is ook het definitieve kinderdagverblijf (met zes lokalen) dit voorjaar geopend. Het tijdelijke KDV zal blijven staan tot uiterlijk 2029. Voor de door Kind en Co geopende tijdelijke kinderopvang aan de Hogeweyselaan wordt door Kind en Co een nieuwe exploitant gezocht.

De GEM onderzoekt samen met de gemeente of er, nadat zowel het tijdelijke als definitieve KDV is gevuld  en de kinderopvang in deelplan 6 is gerealiseerd, behoefte is aan een derde, permanente kinderdagopvang. Hiervoor wordt op voorhand nu een ruimtereservering in Waterrijk Noord (fase 5A234) gedaan.

Middelbare school

De gemeente  is bezig met de plannen voor de realisatie van een middelbare school in de nabije omgeving van Weespersluis, inclusief de aankoop van noodzakelijke grond hiervoor. Er is een locatie in beeld aan de Hogeweyselaan voor de uitbreiding van het Vechtstede College.

Deelplan 6

In het verlengde van de Gouw wordt langs het zogenaamde ‘bassin’ een plintbebouwing voorzien waarin 2 ruimte ten behoeve van nog nader in te vullen voorzieningen is opgenomen. Vanuit een inventarisatie van behoeften bij bewoners, gemeente, dienstverleners moet duidelijk worden welke voorzieningen in deze reservering zullen worden opgenomen.

Buffer

De GEM reserveert bij deelplan 5C2, ten westen van Over Holland, nog ca 2.000 m2 kavel voor eventuele extra tijdelijke voorzieningen (tijdelijke school of kinderopvang, etc.), voordat hier woningen gebouwd zullen worden.

Hondenlosloopgebied

Hoewel er in en rondom Weespersluis  veel plek is om de hond uit te laten moet dit wel met de viervoeter aan de riem. Een tijdelijke hondenloslooplocatie wordt in de oksel van de Leeuwenveldseweg gerealiseerd.  Een definitieve locatie ligt in het Weespersluispark. Daarnaast is er bij de groenzone, in Waterrijk, een zoeklocatie voor een tweede hondenlosloopgebied.

Sport en recreatie

Bewoners van Weespersluis signaleren een mogelijk tekort aan mogelijkheden bij de lokale sportverenigingen. Op basis van suggesties van bewoners zal de GEM in overleg met de gemeente gaan, om te bezien of er in Weesp (of Weespersluis) extra voorzieningen gerealiseerd dienen te worden.

De volgende voorzieningen zijn of worden in Weespersluis gerealiseerd:

Sporthal

De sporthal in Weespersluis is gerealiseerd en is geschikt voor turnen, handbal, voetbal, zaalhockey, volleybal, korfbal en badminton. De gemeente onderzoekt of bij de nieuwe school in deelplan 6 een gymzaal (klein) of sporthal gerealiseerd wordt.

Kunstgrasveld  

Om ook in de winter te kunnen voetballen is een kunstgrasveld in Weespersluis gewenst. De GEM doet hier in overleg met de gemeente onderzoek naar in welke vorm en op welke locatie dit gerealiseerd kan worden. Een Cruijffcourt is wellicht een optie, maar is tot nu toe niet in beeld vanwege het stedelijke karakter met hekken.

Als de geschikte locaties hiervoor gevonden zijn zal er overleg met de bewoners plaatsvinden om een goede keuze te kunnen maken. Op korte termijn lijkt het oostelijk deel van het Gouwpark het meest reëel voor de aanleg ervan en een locatie in Lanenrijk 2B3.

Hardlopen          

Rondom Weespersluis langs het Amsterdam-Rijnkanaal, Breedlandpad en Korte Muiderweg is een rondje hardlopen mogelijk. Binnen Weespersluis wordt de recreatieve route ‘rondje Gouw’ van ca 5 á 6 km aangelegd in geel asfalt t.b.v. hardlopen, skaten etc.

Zwemmen          

In de Gouw kan worden gezwommen en dat gebeurt ook regelmatig. Hoewel het water het meest schone is van heel Weesp is het geen officieel zwemwater.

Steiger

Ten noorden van Lanenrijk 2A2 wordt een steiger gerealiseerd, met name bedoeld om te kunnen vissen of in de kano te stappen voor een tochtje over het reeds gerealiseerde water in Weespersluis.

Verbindingen

Weespersluis heeft goede verbindingen voor de auto via de in 2023 opengestelde Waterlinie en de nieuwe afrit van de A1. De tweede rotonde aan de Leeuwenveldseweg is gereed en de Korte Muiderweg wordt vanaf het najaar 2024 gereconstrueerd indien het ontwerp binnenkort wordt vastgesteld.

Voor OV zijn het station Weesp en P&R/busstation op een paar minuten fietsafstand bereikbaar.

De gemeente werkt samen met de GEM aan het verbeteren van de fietsverbindingen.

Mobiliteit

Er is een samenwerking gezocht met mobiliteitsaanbieder voor de inzet van deelauto’s op basis van 100% elektrisch, luxe en goed onderhouden vervoer. De ervaring van gezinnen in De Krijgsman in Muiden is dat er met deze in buurtschappen gedeelde auto’s, met name de tweede auto veelal niet meer nodig is.

Het project Bloemendalerpolder / Weespersluis is een project van de GEM Bloemendalerpolder CV. Deze bestaat uit BPD Ontwikkeling, Adriaan van Erk, AM, Blauwhoed en Van Wijnen Groep. Voor de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder werken zij nauw samen met de gemeente Amsterdam, de gemeente Gooise Meren, de provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het Rijksvastgoedbedrijf.

 

 
Cookie-instellingen